Jump to content

Welcome to Rune Tips, the first ever RuneScape help site. We aim to offer skill guides, quest guides, maps, calculators, informative databases, tips, and much more to help you get the most from the Massive Online Adventure Game, RuneScape, by Jagex Ltd © 2009.

Report Ad

Welcome to Forum.Tip.It
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Internet speed, download managers, etc. questions.


  • Please log in to reply
26 replies to this topic

Poll: Poll (0 member(s) have cast votes)

Vote Guests cannot vote

#1
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005
Hello. Currently, I am stuck on a 24 Kbps dialup connection. In normal downloads, it has an effective speed of 1.5-3 Kbps. Do you know of any means of speeding this up without changing the connection type that has a maximum download size of 4 MB? A download manager would also be very helpful. You know, for general use. Any assistance is appreciated. And for the love of God, PLEASE don't flame me or act like a jerk. I'm not the best person ever at this sort of thing. Thank you.
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#2
Makoto_the_Phoenix
[ Display Name History ]

Makoto_the_Phoenix

    Moss Giant Whipper

  • Members
  • 2,997 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dancing on the Arms of Orion
  • Joined:20 September 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Makoto D
While your personal bandwidth is a major factor when downloading things, the server's available bandwidth also factors in, too. 1-4Kbps means that the server can only support you for that much, when you have a faster connection than that (24 times faster, but still faster).



I haven't tried any download managers, but I've heard alright things about DownThemAll!, which is a Firefox extension. Give that a whirl and see what you think.



Oh, and about the dial-up: My sincerest condolences. I remember my early days, living off of that stuff...never again. :ohnoes:

Linux User/Enthusiast Full-Stack Software Engineer | Stack Overflow Member | GIMP User
s1L0U.jpg
...Alright, the Elf City update lured me back to RS over a year ago.


#3
pryomancer
[ Display Name History ]

pryomancer

    Ice Giant Melter

  • Members
  • 4,561 posts
  • Gender:Male
  • Location:England
  • Joined:27 October 2004
  • RuneScape Status:Retired

1-4Kbps means that the server can only support you for that much, when you have a faster connection than that (24 times faster, but still faster).




There won't be many servers left that can only provide a download speed of 1-4KB/s, it's clearly his connection that's affecting the speed.



Broadband really isn't expensive at all now, you should probably check it out. Most tariffs offer the first 3-6 months free with a years contract. Monthly costs can be under £10 for a simple connection.
Posted Image

#4
compfreak847
[ Display Name History ]

compfreak847

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,686 posts
There really isn't. Your limited by what you can pull through that phone line; a download manager can't do much besides resume broken downloads. I recommend FDM (Free Download Manager) http://www.freedownloadmanager.org/.
Posted Image
Drops: 1x Draconic Visage, 56x Abyssal Whip, 5x Demon Head, D Drops: 37, Barrows Drops: 43, DK Drops: 29
GWD drops: 14,000x Bars, 1x Armadyl Hilt, 2x Armadyl Skirt, 4x Sara Sword, 1x Saradomin Hilt, 8x Bandos Hilt, 8x Bandos Platebody, 9x Bandos Tassets, 4x Bandos Boots, 43x Godsword Shard, 82x Dragon Boots
Dry streak records: Saradomin 412 kills Bandos 988 kills Spirit Mages 633 kills - Slayer Sucks

#5
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005

1-4Kbps means that the server can only support you for that much, when you have a faster connection than that (24 times faster, but still faster).




There won't be many servers left that can only provide a download speed of 1-4KB/s, it's clearly his connection that's affecting the speed.



Broadband really isn't expensive at all now, you should probably check it out. Most tariffs offer the first 3-6 months free with a years contract. Monthly costs can be under £10 for a simple connection.






There's the problem. NOBODY in my area provides anything better than dialup. It's not a matter of price, it's a matter of availability.



Still, my question stands. Is there any way to force the connection to give me more of the bandwidth, effectively increasing my speed? If I got the full 24 Kbps, I might be alright for a little while, but I don't. Thanks for the help so far.
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#6
lordkafei
[ Display Name History ]

lordkafei

    Demon Vanquisher

  • Members
  • 2,123 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Pico and Sepulveda
  • Joined:6 October 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Kafei Nation

Hello. Currently, I am stuck on a 24 Kbps dialup connection. In normal downloads, it has an effective speed of 1.5-3 Kbps. Do you know of any means of speeding this up without changing the connection type that has a maximum download size of 4 MB? A download manager would also be very helpful. You know, for general use. Any assistance is appreciated. And for the love of God, PLEASE don't flame me or act like a jerk. I'm not the best person ever at this sort of thing. Thank you.




I use Free Download Manager and can heartily recommend it. You can set the speed you want to give it or let it have all your bandwidth. I will often set some long download to a 2500 B/s limit and then go surf the web or play RS while it runs.



=D>



That is quite a slow connection, even by dial-up standards. Is it that you don't have a 56K modem or that your ISP doesn't have one? It's very unusual in this day and age for an ISP to not offer 56K dialup.

PvP is not for me

In the 3rd Year of the Boycott
Real-world money saved since FT/W: Hundreds of Dollars
Real-world time saved since FT/W: Thousands of Hours


#7
compfreak847
[ Display Name History ]

compfreak847

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,686 posts

There's the problem. NOBODY in my area provides anything better than dialup. It's not a matter of price, it's a matter of availability.



Still, my question stands. Is there any way to force the connection to give me more of the bandwidth, effectively increasing my speed? If I got the full 24 Kbps, I might be alright for a little while, but I don't. Thanks for the help so far.


You do realize that 24 / 8 = 3 KB\s, exactly what your getting right now? You will NEVER be able to pull more then 3 KB\s through a 24 kbs line.
Posted Image
Drops: 1x Draconic Visage, 56x Abyssal Whip, 5x Demon Head, D Drops: 37, Barrows Drops: 43, DK Drops: 29
GWD drops: 14,000x Bars, 1x Armadyl Hilt, 2x Armadyl Skirt, 4x Sara Sword, 1x Saradomin Hilt, 8x Bandos Hilt, 8x Bandos Platebody, 9x Bandos Tassets, 4x Bandos Boots, 43x Godsword Shard, 82x Dragon Boots
Dry streak records: Saradomin 412 kills Bandos 988 kills Spirit Mages 633 kills - Slayer Sucks

#8
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005



There's the problem. NOBODY in my area provides anything better than dialup. It's not a matter of price, it's a matter of availability.



Still, my question stands. Is there any way to force the connection to give me more of the bandwidth, effectively increasing my speed? If I got the full 24 Kbps, I might be alright for a little while, but I don't. Thanks for the help so far.


You do realize that 24 / 8 = 3 KB\s, exactly what your getting right now? You will NEVER be able to pull more then 3 KB\s through a 24 kbs line.






So the maximum speed for a 24 Kbps connection is 3 KBps? Alright. At least it would help if I could somehow force it to stay at that level. Meh.



And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?



I'm downloading the FDM right now. It is roughly about 40 minutes of downloading. Stupefying, isn't it? Over half an hour for 6.4MB. You see my dilemma? I'd also get into trouble if my dad found out that I was putting stuff on the computer, which is why I'm liking the ability to pause and continue downloads over a period of time. I'll also be able to do normal things while also putting something huge on the system, like a game.
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#9
Makoto_the_Phoenix
[ Display Name History ]

Makoto_the_Phoenix

    Moss Giant Whipper

  • Members
  • 2,997 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dancing on the Arms of Orion
  • Joined:20 September 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Makoto D

So the maximum speed for a 24 Kbps connection is 3 KBps? Alright. At least it would help if I could somehow force it to stay at that level. Meh.




That's Kilobits, not kilobytes. Kilobytes are the quotient of a Kilobit rate and 8. I guess that's where there was a misunderstanding, make sure you know which is which.



Anyway, there's not much you can do, because even a 56K line is effectively 7KB a second, which isn't much of an improvement. Where do you live, if you don't mind me asking? Because no man should ever be subject to that kind of torture in Internet.

Linux User/Enthusiast Full-Stack Software Engineer | Stack Overflow Member | GIMP User
s1L0U.jpg
...Alright, the Elf City update lured me back to RS over a year ago.


#10
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005
Dead center of West Virginia, no pun intended. And I'd take any improvement I can get. That's more than twice as fast as I get right now.
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#11
lordkafei
[ Display Name History ]

lordkafei

    Demon Vanquisher

  • Members
  • 2,123 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Pico and Sepulveda
  • Joined:6 October 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Kafei Nation

And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?




So right now, what's your speed?



When I hover the mouse pointer over my taskbar icon, it pops up:



US Netizen

Speed: 44.0 Kbps

Sent: 8,678,894 bytes

Received: 21,336,463 bytes


PvP is not for me

In the 3rd Year of the Boycott
Real-world money saved since FT/W: Hundreds of Dollars
Real-world time saved since FT/W: Thousands of Hours


#12
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005

And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?




So right now, what's your speed?



When I hover the mouse pointer over my taskbar icon, it pops up:



US Netizen

Speed: 44.0 Kbps

Sent: 8,678,894 bytes

Received: 21,336,463 bytes




21.6 Kbps. I can go to a different line and get 24, but that one doesn't let me see if there's any traffic in or out as easy. Why?
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#13
lordkafei
[ Display Name History ]

lordkafei

    Demon Vanquisher

  • Members
  • 2,123 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Pico and Sepulveda
  • Joined:6 October 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Kafei Nation


And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?




So right now, what's your speed?



When I hover the mouse pointer over my taskbar icon, it pops up:



US Netizen

Speed: 44.0 Kbps

Sent: 8,678,894 bytes

Received: 21,336,463 bytes




21.6 Kbps. I can go to a different line and get 24, but that one doesn't let me see if there's any traffic in or out as easy. Why?




What's the make and model of your modem?

PvP is not for me

In the 3rd Year of the Boycott
Real-world money saved since FT/W: Hundreds of Dollars
Real-world time saved since FT/W: Thousands of Hours


#14
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005



And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?




So right now, what's your speed?



When I hover the mouse pointer over my taskbar icon, it pops up:



US Netizen

Speed: 44.0 Kbps

Sent: 8,678,894 bytes

Received: 21,336,463 bytes




21.6 Kbps. I can go to a different line and get 24, but that one doesn't let me see if there's any traffic in or out as easy. Why?




What's the make and model of your modem?






No idea. How do I check without physically looking at the thing? And it might be a good idea to try and not post one-liners, to keep the mods happy. ^_^;;
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#15
lordkafei
[ Display Name History ]

lordkafei

    Demon Vanquisher

  • Members
  • 2,123 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Pico and Sepulveda
  • Joined:6 October 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Kafei Nation

No idea. How do I check without physically looking at the thing? And it might be a good idea to try and not post one-liners, to keep the mods happy. ^_^;;




The mods don't count words in posts, nor lines.



Control Panel ---> System ---> Hardware ---> Device Manager

PvP is not for me

In the 3rd Year of the Boycott
Real-world money saved since FT/W: Hundreds of Dollars
Real-world time saved since FT/W: Thousands of Hours


#16
compfreak847
[ Display Name History ]

compfreak847

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,686 posts




And I think that I DO have a 56K modem, it just shows up on my desktop as having a maximum of 24-21.6 Kbps. Perhaps there's a way to get more out of it in that way?




So right now, what's your speed?



When I hover the mouse pointer over my taskbar icon, it pops up:



US Netizen

Speed: 44.0 Kbps

Sent: 8,678,894 bytes

Received: 21,336,463 bytes




21.6 Kbps. I can go to a different line and get 24, but that one doesn't let me see if there's any traffic in or out as easy. Why?




What's the make and model of your modem?






No idea. How do I check without physically looking at the thing? And it might be a good idea to try and not post one-liners, to keep the mods happy. ^_^;;


If you live out in the country, or any area with bad phone lines, you'll never get over 30 kbs. Most dial up people I know are in the country or underdeveloped areas that don't have any other service, and they never get over 30. Get satellite?
Posted Image
Drops: 1x Draconic Visage, 56x Abyssal Whip, 5x Demon Head, D Drops: 37, Barrows Drops: 43, DK Drops: 29
GWD drops: 14,000x Bars, 1x Armadyl Hilt, 2x Armadyl Skirt, 4x Sara Sword, 1x Saradomin Hilt, 8x Bandos Hilt, 8x Bandos Platebody, 9x Bandos Tassets, 4x Bandos Boots, 43x Godsword Shard, 82x Dragon Boots
Dry streak records: Saradomin 412 kills Bandos 988 kills Spirit Mages 633 kills - Slayer Sucks

#17
ember3579
[ Display Name History ]

ember3579

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 859 posts
  • Joined:29 June 2005

No idea. How do I check without physically looking at the thing? And it might be a good idea to try and not post one-liners, to keep the mods happy. ^_^;;




The mods don't count words in posts, nor lines.



Control Panel ---> System ---> Hardware ---> Device Manager






Meh, I'm thinking more along the lines of them worrying about what might seem to be spam. I might be overreacting, I'm used to dealing with sensitive mods from other sites.



It's an Agere Systems PCI Soft Modem. Does that answer the question? If not, tell me where to find more of the answer. Where are you going with this?



To Compfreak: Yeah, I live out in the country. That still doesn't mitigate the fact that I really should be able to SOMEHOW get the full 56K out of the modem, unless if it's something with the provider. Either way, it should be possible to "direct" the connection to give me more speed by optimization, it's just that I don't know which of these programs are trustworthy and which aren't, or even if any of them work. Care to help in that department? Oh, and nobody provides satellite, and I live in the middle of the Appalachian Mountains. Kind of rough for a signal to get out regardless. I don't live in the city, as you rightly guessed.
You never know which rabbit hole you jump into will lead to Wonderland. - Ember3579
Aku Soku Zan. - Shinsengumi
You wanna mess with me or my friends? Pick your poison.
If you have any complaints about me, please refer to this link. Your problems are important to me.
Don't talk smack if you're not willing to say it to the person's face. On the same line, if you're not willing to back up your opinions no matter what, your opinion may as well be nonexistent.

#18
compfreak847
[ Display Name History ]

compfreak847

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,686 posts
Your in the country, you probably don't have the clearest phone lines. There's no way you can pull data faster through a skinny pipe. A download manager will get you ~10% more performance out of a connection, which will mean basically nothing for you. I still recommend FDM, if only for bandwidth allocation\resuming support.
Posted Image
Drops: 1x Draconic Visage, 56x Abyssal Whip, 5x Demon Head, D Drops: 37, Barrows Drops: 43, DK Drops: 29
GWD drops: 14,000x Bars, 1x Armadyl Hilt, 2x Armadyl Skirt, 4x Sara Sword, 1x Saradomin Hilt, 8x Bandos Hilt, 8x Bandos Platebody, 9x Bandos Tassets, 4x Bandos Boots, 43x Godsword Shard, 82x Dragon Boots
Dry streak records: Saradomin 412 kills Bandos 988 kills Spirit Mages 633 kills - Slayer Sucks

#19
Sbrideau
[ Display Name History ]

Sbrideau

    Ice Giant Melter

  • Members
  • 4,387 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Georges, Québec, Canada (very close to the Maine border)
  • Joined:3 September 2006
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Sbr
Well, I have a friend that only gets dial-up, but by making changes in the registry he managed to get the full capacity. The only problem though, is I don't think it would be a good idea to go with the registry changes :?

#20
lordkafei
[ Display Name History ]

lordkafei

    Demon Vanquisher

  • Members
  • 2,123 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Pico and Sepulveda
  • Joined:6 October 2004
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Kafei Nation

It's an Agere Systems PCI Soft Modem. Does that answer the question? If not, tell me where to find more of the answer. Where are you going with this?




It answers my question. I was making sure you actually had a 56K modem, as opposed to something lesser like an old Hayes Optima or such.



Who's your ISP? Homepage for them would be nice if you have it. If you are comfortable posting it, I would like the actual number you dial into to connect.

PvP is not for me

In the 3rd Year of the Boycott
Real-world money saved since FT/W: Hundreds of Dollars
Real-world time saved since FT/W: Thousands of Hours





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users