Jump to content

Welcome to Rune Tips, the first ever RuneScape help site. We aim to offer skill guides, quest guides, maps, calculators, informative databases, tips, and much more to help you get the most from the Massive Online Adventure Game, RuneScape, by Jagex Ltd © 2009.

Report Ad

Welcome to Forum.Tip.It
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

RuneScape keeps turning monitor off?


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Leoo
[ Display Name History ]

Leoo

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 920 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK
  • Joined:22 September 2006
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Leoo
What I don't understand is how RuneScape was working fine months ago on HD mode (playing on fixed screen) but other since I've been trying to play RuneScape on my desktop computer, I'm able to play it fine for a few minutes but then the game freezes, turns to a grey screen and sometimes it turns of my monitor and restarts my computer, but this problem does not occur when I play on SD mode.

#2
Youmu
[ Display Name History ]

Youmu

    Retired Website Crew

  • Members
  • 4,622 posts
This might probably be another one of those graphical glitches. Stay put with the regular SD mode for now.

I call it a glitch because I'm not sure what caused it. It should still work fine...

douvdFX.jpg

 

Blog

Trimmed | Master Quester | Final Boss

Boss pets: Bombi | Shrimpy | Ellie | Tz-Rek Jad | Karil the Bobbled | Mega Ducklings

120s: Dungeoneering | Invention


#3
Leoo
[ Display Name History ]

Leoo

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 920 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK
  • Joined:22 September 2006
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Leoo
My friend said the graphics card may be loose (out of place). Could this be the issue?

#4
Socrates
[ Display Name History ]

Socrates

    Dark Wizard Robe

  • Members
  • 944 posts
  • Gender:Male
  • Location:England
  • Joined:4 February 2005
  • RuneScape Status:Semi-Retired
  • RSN:Socrates

My friend said the graphics card may be loose (out of place). Could this be the issue?

With my VERY limited knowledge of computer i'd say you most likely have something up with your graphics card. Try getting the latest drives and make sure it's all attacthed - although it's beyond me how it would come unattacthed.
That's all I can help with though, sorry!
You may have better luck in the tech and computers forum
Posted Image
Thanks to Jopie for this great signature.
99 Slayer|Fishing|Summoning|Hitpoints|Attack|Strength|Defence|Fletching.
Anyone at Manchester University PM me

#5
D. V. Devnull
[ Display Name History ]

D. V. Devnull

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,162 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slinking in shadow, finding site/forum bugs to kill...
  • Joined:1 July 2006
  • RuneScape Status:None

My friend said the graphics card may be loose (out of place). Could this be the issue?

Only if a contact on the graphics card is only intermittently connecting to the matching pin on the motherboard's slot for it. Just to be on the safe side, though, click your PC off long enough to open the case, drain the static (by touching the outside of the Power Supply casing in the PC) off your body, and reseating the graphics card back down into its' slot. And if you don't feel like you can do it on your own safely, get help from someone who has a ton of experience with doing things like this. B)


Just my honest opinion, but it is more than likely that what you're experiencing with your graphics card is just simply due to lack of competence at Jagex's HQ... Why? Because they wrote their own OpenGL library files and deposited them in a directory on your PC in order to give RuneScape the graphics support it has. Sadly, it seems to me that whatever they did in those files wasn't clean and proper, as there has been a mass epidemic of people having issues with RuneScape since the RuneTek 5 release. (Check the past 50 Tech Support pages in the RSOF if you don't believe me... I've been having to raise havoc for other reasons there.) Issues of which have ranged from shutdowns to disconnections to crashes to glitches to etc. ... The list goes on and on, and it ain't fun at all... Knowing my luck, somebody at Jagex HQ doesn't want to uphold Mod MMG's words about Java Compatibility, and is trying to force everyone out there to buy new hardware and upgrade their software, even when they can't for some reason or another. :(

~Mr. D. V. "But that's just my proof-driven conspiracy theory..." Devnull


(p.s.: Sticking in a report to have this thread moved to Tech&Comp... Like the above person suggested, you might get better help there.)
Posted Image and normally with a cool mind.
(Warning: This user can be VERY confusing to some people... And talks in 3rd person for the timebeing due to how insane they are... Sometimes even to themself.)

#6
Racheya
[ Display Name History ]

Racheya

    A noob

  • Editorial Panel
  • 7,253 posts
  • Gender:Female
  • Location:Salford, England
  • Joined:17 October 2008
  • RuneScape Status:Retired
  • RSN:Bernkastel
Moving this thread to the Tech forums so you'll get better feedback :)

~Racheya


Posted Image
I edit for the [Tip.It Times]. I rarely write in [My Blog]. I am an [Ex-Moderator].


#7
OldJoe
[ Display Name History ]

OldJoe

    Moss Giant Whipper

  • Members
  • 2,922 posts
  • Gender:Male
  • Location:Suecia
  • Joined:2 January 2007
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Joedeby
I'm thinking overheating cpu/gpu.
Download CoreTemp and GPU-Z.

J'adore aussi le sexe et les snuff movies
Je trouve que ce sont des purs moments de vie
Je ne me reconnais plus dans les gens
Je suis juste un cas désespérant
Et comme personne ne viendra me réclamer
Je terminerai comme un objet retrouvé


#8
D. V. Devnull
[ Display Name History ]

D. V. Devnull

    Dragon Slayer

  • Members
  • 5,162 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slinking in shadow, finding site/forum bugs to kill...
  • Joined:1 July 2006
  • RuneScape Status:None

I'm thinking overheating cpu/gpu.
Download CoreTemp and GPU-Z.

Perhaps add SpeedFan to that list? :huh:

~Mr. D. V. "Maybe that one can help, too?" Devnull
Posted Image and normally with a cool mind.
(Warning: This user can be VERY confusing to some people... And talks in 3rd person for the timebeing due to how insane they are... Sometimes even to themself.)

#9
OldJoe
[ Display Name History ]

OldJoe

    Moss Giant Whipper

  • Members
  • 2,922 posts
  • Gender:Male
  • Location:Suecia
  • Joined:2 January 2007
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Joedeby

I'm thinking overheating cpu/gpu.
Download CoreTemp and GPU-Z.

Perhaps add SpeedFan to that list? :huh:

~Mr. D. V. "Maybe that one can help, too?" Devnull

Just listed those two. I never use SpeedFan, so i didn't list it.

J'adore aussi le sexe et les snuff movies
Je trouve que ce sont des purs moments de vie
Je ne me reconnais plus dans les gens
Je suis juste un cas désespérant
Et comme personne ne viendra me réclamer
Je terminerai comme un objet retrouvé


#10
gorofujita
[ Display Name History ]

gorofujita

    Bear Fur

  • Members
  • 362 posts
  • Gender:Male
  • Joined:18 December 2008
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Goro Fujita


I'm thinking overheating cpu/gpu.
Download CoreTemp and GPU-Z.

Perhaps add SpeedFan to that list? :huh:

~Mr. D. V. "Maybe that one can help, too?" Devnull

Just listed those two. I never use SpeedFan, so i didn't list it.


That may be it, but why would that also turn the monitor off...?

#11
Sbrideau
[ Display Name History ]

Sbrideau

    Ice Giant Melter

  • Members
  • 4,387 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Georges, Québec, Canada (very close to the Maine border)
  • Joined:3 September 2006
  • RuneScape Status:P2P
  • RSN:Sbr
The only one that has been able to give me the most logical temperatures and on every computer (not like speedfan that gives me the good temperatures on one computer but impossible temperatures on my other computers), is hardware monitor : http://www.cpuid.com/hwmonitor.php

#12
Vidi
[ Display Name History ]

Vidi

    IRC Channel Staff

  • IRC Channel Staff
  • 429 posts
  • Gender:Male
  • Location:North East England
  • Joined:18 May 2006
  • RuneScape Status:Retired
I highly doubt your graphics card is loose. I mean, for it to become loose would mean you'd have to had moved your PC about a lot, and your problems would happen 24/7 if it did. It is probably over heating. I'm not 100% sure if this is possible, but a possible explanation for why the monitor turns off might be because the graphics card is hitting a fail safe, a point where the card shuts its self off cause it's too hot and therefor the monitor has no input so it goes into idle/powersaving mode. This could also cause shut downs.

However, it could also be from driver problems. I was beta testing a game recently and I had big driver problems, to the point where my monitor went into idle mode, I think the drivers rebooted or something. So the drivers could also be the problem as well.

If it is over heating, clean out all the dust in your PC, preferably using a can of compressed air, a small dust cloth should be ok if you don't have one of those. Just don't let it cling on to anything in the PC.

To confirm if it's over heating download either Speedfan, GPU-Z, HWMonitor to monitor graphics levels and post your temps here.
(15:14:25) <Vidi> Peter likes barbie xD

(15:14:30) <Peter> totally

(15:14:46) <Peter> I've got all the accessories

#13
Mil
[ Display Name History ]

Mil

    Skeleton Shield

  • Members
  • 1,138 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:11-November 05
  • Joined:15 November 2006
  • RuneScape Status:None
  • RSN:Mil
Something like this happened to me too quite recently. For a few weeks, every time I played a graphic intensive game, I would get intermittent periods of lag. After that, my graphics card blew up; 3 capacitors had blown.
You might want to check if there is any fluffy stuff coming out of the capacitors.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users